Wat is chemotherapie?

 

Chemotherapie zijn medicijnen ter behandeling van kanker.

Het doel van chemotherapie is de groei en verspreiding van kankercellen te stoppen en vooral de aanwezige kankercellen helemaal te laten verdwijnen. Geprobeerd wordt om zo goed mogelijk in te spelen op de verschillen tussen kankercellen en gezonde cellen. 

Kankercellen vermenigvuldigen zich soms snel. Bij chemotherapie worden daarom geneesmiddelen gebruikt die op deze snelle deling ingrijpen, zogenaamde cytostatica.

Wat erg jammer is, is dat verschillende soorten gezonde cellen, zoals cellen in het beenmerg (bloedvormend orgaan), haarcellen en de cellen van de maag- en darmwand ook snel delen.

De medicijnen tasten dus ook deze gezonde cellen aan. Dat betekent dus dat patiënten kaal kunnen worden, dat ze blaren in hun mond kunnen krijgen of dat er een verlaging komt in het aantal witte en rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes. Er zijn te veel bijwerkingen van cytostatica om hier te vermelden.

De bijwerkingen van de medicijnen waren in de periode dat Christa haar chemotherapie kreeg van te voren bij ons bekend. We kregen een kaart met de naam van het medicijn.

Op die kaart stond veel informatie over het betreffende medicijn, waaronder de bijwerkingen.